Saturday, 24 February 2018

THE GREAT ESCAPE: TURKEY DAY 7-14

Alhamdulillah, kami selamat tiba di Ataturk International Airport, Istanbul pada pukul 8 malam. Usai proses mengambil bagasi, kami menggunakan perkhidmatan teksi VVIP untuk ke penginapan kami seterusnya di Istanbul.

Penginapan kali ini terletak extremely adjacent to the local scene including the infamous the great Blue Mosque and the historical Hagia Sophia. You can see these building even from our hotel window. We are so blessed. Alhamdulillah.

It is getting late and we decided to rest and get restored for tomorrow's agendas. 

***

After done praying, we had our in-room breakfast served by the hotel's staff. The breakfast was lovely and simple. Enough to kick start our day. Soon after, we were walking towards the Grand Bazaar. Folks, you can get additional information on the Grand Bazaar via this link https://www.grandturkishbazaar.com.

Prior reaching the grand bazaar, we stopped by at the local mosque. Turkey's mosques all in all are beautifully made with extra fine crafting on the interior. you know the masterpiece that will leave your mouth gap in awe. We did. Ita too...to the extreme. Haha..


 Morning trip to the Grand Bazaar. Kak Mah dari gaya tu, macam tengah mendapat inspirasi ke? Ita dah macam Turkey Next Top Model. Awas!!

 Rahsia awet muda..Kak Mah pepagi dah pekena freshly squeezed pomegranate juice.

 Singgah dulu di Masjid NuruosManiye. Tiada bayaran dikenakan. Para pengunjung dinasihatkan untuk berpakaian sopan dan menggunakan plastik kasut yang disediakan untuk menyimpan kasut sebelum memasuki kawasan dalam masjid.


 Dah nampak dari kejauhan entrance to the Grand Mosque

 Visitor Information Board. Jangan ketinggalan ya?

 Kak Mah & Ita, gaya macam mosque building restoration officer. Sekitar foto dalam masjid.


 Mamarazzi caught in action.

 Got'cha!!

 Ita dengan gaya acah2 pro....melampau pun ada jugak. Kak Mah job sangat nih?!

 Dah-dah, jom ke Grand Bazaar.

 Kak Mah dengan muka terpegun dengan keindahan masjid.

 Rehat dulu.

 Kak Mah cam behave je. Rehat jugak la tu?!

 Akhirnya kami tiba di pintu Grand Bazaar

 Ita mana? Opkos dengan camera dia busy snapping photos. Grand bazaar ni sangat sibuk namun sangat menarik. The Grand Bazaar is around 15 minutes walk from the Aya Sofya/Blue Mosque area and also from our hotel. You can go Eminonu or Beyazit, and than walk 15 minutes. Also there is tram service for a small fraction of a price. TL 2.50 for a single trip. But we preferred by walking....Enjoy..

 Suasana dalam Grand Bazaar atau lebih dikenali sebagai dengan Kapalicarsi iaitu covered market or Büyük Çarşı, meaning ‘Grand Market' merupakan satu daripada pasar tertutup yang tertua dan terbesar di dunia. Ianya meliputi lebih daripada 61 covered streets and over 4,000 shops yang menarik lebih daripada 250,000 hingga 400,000 pelawat setiap hari.


 Memandangkan ketika ini adalah masih awal pagi, makanya pengunjung pun tidak ramai lagi.


Grand Bazaar Opening Hours :

Weekdays from 08.30 – 19.00

Saturday from 08.30 – 19.00

Grand Bazaar Closed :

Sunday and religious holidays and bank holidays.




 Ita please look at the camera?

 Boleh sesat dibuatnya kerana Grand Bazaar ni sangat besar dengan kedai yang terlalu banyak.

 Berehat sebentar di sekitar Grand Bazaar menunggu Kak Mah & Ita menyahut seruan semulajadi.

 Tu pun Ita. 

 Hampur setengah hari jugak kami merayau sekitar Grand Bazaar. Ni pula jualan jagung rebus dan bakar ala Turkeye. Sangat menyelerakan dan sedap. walaupun batuk (Thanks Mira for the infection) tetapi jagung bakar is my favourite. Period!! Tips: The closer this small 3 wheels Corn Cart to the mosque the more expensive it will be...TL 3.50.

***

Berikut merupakan hari-hari sepanjang kami berada di Istanbul.

Rindu McDonalds...jadik terpaksa beli jugak walaupun harga agak mahal. McChicken is my fav. ..and owh...you the Lady with the great smile..no mayonnaise please.


 Saja-saja survey jaket kulit. 

 Kak Mah and the Doves.

 Untuk makluman folks, there are many ATMs around. Very convenient.

 Street Girl. 'If you wanna use that line you better not start' attitude 

 Kak Mah melawat students seliaan.

 Nak juga la..

 Jalan-jalan petang.

 Morning walk to the nearby garden

 Nampak tak tembok kat belakang tu? Ia adalah Valen Aqueduct. is a Roman aqueduct which was the major water-providing system of the Eastern Roman capital of Constantinople (modern Istanbul, Turkey). Completed by Roman Emperor Valens in the late 4th century AD, it was maintained and used by the Byzantines and later the Ottomans, and remains one of the most important landmarks of the city

 Penat jugak nak jalan ke Valens Aqueduct. kak Mah cekal je.

Sekitar Valens Aqueduct. Ita tak join pagi ni sebab sakit perut. Get well Ita and eat healthy okay?

 Sekitar Valens Aqueduct 1

 Sekitar Valens Aqueduct 2

 Sekitar Valens Aqueduct 3

 Makluman Valens Aqueduct, Istanbul

 Close Up

 Dari kejauhan terlihat kelibat seorang wanita sedang memilih fresh fruits. Kamiagak terkejut kerana buah-buahan segar disini sama ada local produce or freshly imported from Spain and such, were sold at a very rock bottom price. Beli kak Mah, jangan tak beli. You got my moral support!!

 Sarapan pagi dulu di pinggir jalan Istanbul. Memang dah macam orang tempatan dah. Hehe.


Keesokkan paginya kami melawat Hagia Sophia, Blue Mosque dan Gulhane Park serta Museum of the History of Science & Technology in Islam. Tiada bayaran dikenakan untuk memasuki Gulhane park. Untuk memasuki muzium, anda akan dikenakan sedikit bayaran yang minima jika dibandingkan dengan peluang untuk melihat pameran bersejarah teknologi Islam yang amat mengagumkan.

Gulhane Park

Gülhane Park is a historical urban park in the Eminönü district of Istanbul, Turkey; it is located adjacent to and on the grounds of the Topkapı Palace. The south entrance of the park sports one of the larger gates of the palace.

Museum of the History of Science & Technology in Islam
Istanbul Museum of the History of Science and Technology in Islam (Turkish: İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi) is located in the former Imperial Stables Building in Gülhane Park. The museum was opened on 25 May 2008 and displays replicas of 9th and 16th century scientific instruments of Muslim scholars.[1] The models were all made at Munich University from descriptions and drawings in contemporary texts - very few original items are present.



Pemandangan Hagia Sophia di waktu pagi yang sempat diambil dari dalam bilik hotel. This photo exudes local culture, magnificent historical mosque, and the starting of a new day, the sadness and the hapiness, all in.... in foreign land. I'm in love!

 Speechless

 Kak Mah dengan doves...morning person..

 Dengan burung merpati di belakang dan kucing di tepi kaki, memang animal lover lah.

 Kami juga melawat taman ni

 Info German Fountain. Sila baca sendiri.

 German Fountain

 Sepagi di taman Mehmet

 Memang breathtaking

 Kak Mah ..mana animals semua? Dah halau ke?

 Blossoming in September 2017

 Nice 

 Tenang

 Jom ke sana?

 3 Avid Travellers

 Giler lawa!!

Hagia Sophia or Aya Sofya's (Turkish pronounciation) Hamam

 Locals going to work

 Pintu masuk ke taman. Jom?

 Taman yang sangat besar dan indah. Juga membelakangi Hagia Sophia.

 Sedikit informasi

 Indah

 Sewaktu membeli-belah turkish lamps di Cappadocia terdahulu, saya ternampak gambar seperti di atas digantung di dinding lantas bertanyakan maksud gambar tersebut. The story told to me was very deep and it touched me deep. Folks, the park also offered a life size figure of the saint and yu can have a photo moment with it. 

 Osman Hamdi

 Take your time.

 Beautiful

 Serene

 Green Gazebo

 Museum

 External wonder

 Inside museum

 Inside museum 2

 Inside museum 3

 Ticket

 Inside museum 4

 Inside museum 5

Sekembalinya kami dari lawatan muzium tersebut, kami terus pulang ke hotel untuk berehat. Soon after that Kak Mah and I decided to stroll along the shops just to window shopping. This is where we met Selcuk, an old chap from Nevsehir, Turkey that sells fine turkish arts. He then brought us to his shop in which located near Hagia Sophia. 

Selcuk was very friendly and insisted to offer to buy us lunch. The next day, we went with him to his favourite restaurant and we had a blast. Thanks Selcuk for the lunch and the discounted items. 

 Though kinda big, but he walked fast towards the restaurant.

 Ita nak masuk restoran

 Ita & Selcuk in a friendly acquaintance

 My menu

 Menu Ita

 Menu Kak Mah

 Menu Selcuk

 Lunch with Selcuk

 Name of the restaurant

 Lepas makan kita minum teh turkey

 Amboi Ita, taste  ke? Jangan marah..

 Vandalisma pun ada kat sini?


 Lawatan ke Blue Mosque 1

 Ita late as always . Cepat Ita!?

 Lawatan ke Blue Mosque 2

 Lawatan ke Blue Mosque 3

 Lawatan ke Blue Mosque 5

 Lawatan ke Blue Mosque 5

 Lawatan ke Blue Mosque 6

 Jom ke Arasta Bazaar?

 Arasta Bazaar 2

 Arasta Bazaar 3

Petang tersebut saya dan Kak Mah decided to indulge in turkish delights..all sweet but sweet....

 Kak Mah pesan turkish cappucino dan saya pilih turkish hot coco...way nice...

...and something sinful to go with it...Hehe

 Ni kedainya..Hiasan dalaman restoran ini sangat ottoman's style dan semua pelayannya memakai tarbus merah di kepala.  Terasa macam dalam filem Allahyarham Tan Sri P. Ramlee....terbaik. jangan lupa berkunjung ke sini.

 See through glass door demo on the making of turkish delights. Restoran yang terletak berhampiran dengan restoran yang kami kunjungi

 Cekap naw dia buat manisan turkey

 Untuk maklumat semua, di sini terdapat restoran turkish yang menyediakan masakan Malaysia. Tuan punya restoran orang turkey berkahwin dengan orang cina (dah masuk Islam...alhamdulillah) berasal dari Pulau Pinang. walaupun harganya agak premium tapi sungguh menyelerakan dan portion nya banyak.

 Menu Ita

Menu Kak Mah dan saya. Kami kongsi sebab banyak portionnya.


Bersambung......